Gemeenschapsmunten hebben het potentieel om aanzienlijke positieve veranderingen teweeg te brengen in onze samenleving, van het opbouwen van sociale cohesie tot het stimuleren van lokale economieën. Maar om de echte impact van deze initiatieven te begrijpen en te meten, is onderzoek nodig. Dat is waar deze impactbevraging om de hoek komt kijken. Muntuit neemt initiatief om de effecten van gemeenschapsmunten op het Bruto Lokaal Geluk van een buurt, stad of gemeenschap in beeld te brengen.
Onze methodologie van de effectmeting is gebaseerd op de internationaal gerenommeerde Happy Planet Index (HPI). "De Happy Planet Index meet wat belangrijk is: duurzaam welzijn voor iedereen. Het vertelt ons hoe goed landen het doen in het bereiken van lange, gelukkige, duurzame levens." De HPI meet aan de hand van deze 5 pijlers het welzijn van mensen: (1) Verbinden (2) Bewegen (3) Leren (4) Geven (5) Waarderen Naast deze pijlers wordt er rekening gehouden met levensverwachting en ecologische voetafdruk. Meer informatie over de HPI: https://happyplanetindex.org/learn-about-the-happy-planet-index/ Met Muntuit vertaalden we deze 5 pijlers samen met de ecologische voetafdruk naar het 'Bruto Lokaal Geluk'. Als we kunnen aantonen dat een gemeenschapsmunten één of meerdere van deze pijlers stimuleert, dan kunnen we zeggen dat het welzijn of geluk van deze mensen positief beïnvloed wordt door deze gemeenschapsmunt.
We merken dat elke gemeenschapsmunt invloed heeft op één of meerdere pijlers, wat direct het Bruto Lokaal Geluk van een buurt, gemeenschap of stad beïnvloedt.
Als we de pijlers van alle gemeenschapsmunten samen nemen, zien we de impact van gemeenschapsmunten over heel Vlaanderen.