Project's logo
Project illustration

GameChangers

GameChangers is een erkende Gentse coöperatie opgericht door ervaringsdeskundigen die zich inzet voor evenwichtig gamegedrag. Aan de hand van coaching, cursussen, infosessies en workshops in Vlaanderen helpen we gamers en hun omgeving om game- en schermgebruik in balans te houden, maken we problematisch gamegedrag bespreekbaar en vermijden we gameverslaving. Onze ultieme droom is een wereld zonder gameverslaving.

3. Zorg voor gezondheid en bevorder welzijn voor iedereen, op elke leeftijd
 • Scholen (GO, BuSo...) : Steeds meer leerlingen hebben het moeilijker om hun schermgebruik in en uit de klas onder controle te houden. Dit heeft een negatieve impact op de motivatie en de studieresulaten. Scholen zijn op zoek naar ervaringsdeskundigen omdat zij -zonder het belerend vingertje- hun boodschap overbrengen door te spreken over hun ervaring met gameverslaving. Hiermee zetten ze in op mediawijze thema's die waardevol zijn voor de huidige generaties jongeren en een doeltreffend preventief beleid.
 • Hulpverleners : Hulpverleners komen in contact met (al dan niet problematisch) gamende jongeren en volwassenen en weten soms niet goed hoe hiermee om te gaan. We verschaffen duidelijkheid omtrent vragen zoals: wat zijn de signalen van gameverslaving, hoe vermijd je gameverslaving, hoe pak je het aan als het zover is en waar kan men terecht voor verdere ondersteuning?
 • Ouders van gamers (8 tot 30j) : Ouders zijn -in vergelijking met hun kinderen- niet mee met de steeds evoluerende online wereld van het gamen. Ze maken zich zorgen over het game- en schermgebruik en hebben vragen over een adequate schermopvoeding, verstandig gamen. Wanneer de situatie uit de hand loopt, voelen ouders zich machteloos. Zij zoeken steun en willen handvaten om de thuissituatie aan te pakken.
 • Jongvolwassen gamers (+18) : Zij merken dat hun levensstijl gevuld met game-en schermgebruik geen voldoening meer biedt en een negatieve impact heeft verschillende levensdomeinen. Toch weten ze niet waar te beginnen en hoe te werken naar een digitale balans, met verschillende mislukte pogingen tot gevolg. Ze hebben nood aan een helpende hand die hen uit de comfortzone haalt, hen leert omgaan met hevige emoties en laat ontdekken hoe je stappen vooruitzet op verschillende vlakken.
Stakeholder picture
Stakeholder picture
Stakeholder picture
Stakeholder picture

Na jarenlang games gespeeld te hebben om met stress en verveling om te gaan heb ik meerdere malen proberen stoppen uit mezelf. Dit lukte telkens slechts tijdelijk. Dankzij de hulp die gamechangers mij geboden heeft heb ik nu geen drang meer om tijdens saaie of drukke momenten weg te vluchten in een virtuele wereld.

1

Onze activiteiten

Voorzien van on- en offline contextbegeleiding
Voorzien van on- en offline individuele begeleiding
Geven van getuigenissen over gameverslaving op scholen.
Informeren over jongeren helpen evenwichtig met games/technologie om te leren gaan (infoavond, webinar, blog, sociale media,...)
Organiseren van laagdrempelige offline activiteiten voor jongvolwassen gamers
Onze analyse

Na een dip in 2020-2022 voor getuigenissen en infosessies door de vele lockdowns, zien we dat we terug de aantallen van 2019 bereiken en mogelijk zelfs gaan overtreffen in 2023. Ook het aantal opgestarte begeleidingstrajecten blijven geleidelijk aan stijgen. Hoewel we de cijfers pas gaan updaten op het einde van het jaar, zien we dat we in 2023 tegen de zomer al evenveel trajecten opgestart hebben als in heel 2022.

Aantal bereikte jongeren met een getuigenis gameverslaving.
Target: 10000 per jaar
Aantal infosessies en vormingen voor ouders, hulpverleners & organisaties rond gezond gamegedrag.
Target: 20 per jaar
Aantal begeleidingstrajecten
Target: 100 per jaar
2

Onze effecten

Minder discussies en conflicten thuis in verband met scherm- en gamegedrag.
Game- en schermgebruik is meer in balans waardoor andere levensdomeinen zoals school, werk, omgaan met afleiding, en uitstelgedrag verbeteren.
Bespreekbaar maken van gameverslaving, detecteren van de eerste signalen en weten waar leerlingen naartoe sturen,
Groter inzicht in problematiek, vluchtreflex, oplossingen en aanpak.
Onze analyse

Sinds we de Impact Track zijn beginnen gebruiken in voorjaar 2023 vragen we dit al bij alle nieuwe trajecten in te vullen, wat redelijk goed lukt. Aangezien veel begeleidingen nog lopende zijn hebben we nog een beperkt aantal cijfers na afronding binnen, maar we kijken er naar uit veel meer te hebben zodra de huidige trajecten aflopen.

Hoe vaak ervaar je frustraties, discussies en conflicten ivm. het game- en schermgedrag van je gamende zoon/dochter/partner? (Omgeving)
Target: Naar 2 op 5
 • 1 - Nooit
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5 - Heel Vaak
Hoe vaak weet je wat te doen om je gamende zoon/dochter/partner te ondersteunen en de situatie te verbeteren? (Omgeving)
Target: Naar 4 op 5
Hoe vaak ervaar je initiatief van je gamende zoon/dochter/partner om vanuit zichzelf te werken aan hun gamegedrag? (Omgeving)
Target: Naar 3 op 5
Hoe vaak denk je over games en wanneer je opnieuw kan spelen of online kan gaan? (Gamers)
Target: Naar 3 op 5
Hoe vaak game je om met onaangename gevoelens zoals stress, angst of frustraties om te gaan? (Gamers)
Target: Naar 2 op 5
Hoe vaak kan je op tijd en vanzelf minderen of stoppen met gamen? (Gamers)
Target: Naar 4 op 5
Hoe vaak praat je met je ouders of partner over je online game-activiteiten en -interesses? (Gamers)
Target: Naar 3,5 op 5
 • 1 - Nooit
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5 - Heel vaak
3

Onze impact

Betere ouder-kindrelatie (groeibevorderende relatie)
Een hoger gevoel van eigenwaarde, meer zelfvertrouwen (beter in hun vel zitten) en weerbaarder zijn tegen destructief gedrag (zoals gameverslaving).
Meer energie, rust en minder stress (ivm de thuissituatie)
Een geslaagd preventieaanbod aan gameverslaving, meer mediawijsheid & beter mentaal welzijn bij de leerlingen
Vermijden dat gameproblemen uit de hand lopen door sneller de stap zetten naar hulp mbt tot gameverslaving of gerelateerde problemen.
Onze analyse

Net als bij de effecten, kijken we er naar uit een beter beeld te hebben van de gemaakte impact zodra de nieuwe trajecten afgerond worden. We gaan ook kijken naar andere indicatoren om te meten, zoals van de getuigenissen en de infosessies.

Hoe vaak kun je open in gesprek gaan met je gamende zoon/dochter/partner over zijn of haar gamegedrag? (Omgeving)
Target: Naar 4 op 5
Hoe vaak vraagt het aanpakken van de situatie veel van je energie? (Omgeving)
Target: Naar 2,5 op 5
 • 1 - Nooit
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5 - Heel Vaak
Hoe vaak ervaar je problemen in je leven door je game- en schermgebruik? (Gamers)
Target: Naar 1,5 op 5
 • 1 - Nooit
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5 - Heel vaak
Kans dat ouders de begeleiding aanbevelen. (Omgeving)
100%
Target: 7, 8, 9 of 10/10 op de vraag: "Op een schaal van 0-10, hoe groot is de kans dat je onze begeleiding aanbeveelt?"

Wie zijn we

Matthias Dewilde logo
Matthias Dewilde
Medeoprichter
Bavo Vroman logo
Bavo Vroman
Medeoprichter